Tévhitek a táplálkozásról

Tévhitek a táplálkozásról

Sokan mindent elhisznek, amit a hatékony diétáról és az ételekről olvasnak. Sajnos azonban az interneten keringő híreknek nagy része egészen egyszerűen nem igaz. Itt az ideje tisztán látni ezekben a kérdésekben is, ezért összeszedtük a leggyakrabban felmerülő tévhiteket és utánajártunk az igazságnak!

 

TÉVHIT: SALÁTAÖNTETET KIZÁRÓLAG ZSIRADÉKMENTESEN

 

Az igazság: Három ponton is hibás ez az állítás. Először is, az aktív életet élő nőknek különösen szükségük van a létfontosságú biológiai funkcióval bíró zsírokra, amelyek többek közt a megfelelő hormontermelődés, kiegyensúlyozott energiaháztartás és egészséges agyműködés alapvető kellékei. Ha ezeket kifejezetten elkerülöd, nagyon könnyen csapdába eshetsz, ráadásul a legtöbb, úgynevezett „csökkentett zsírtartalmú” dresszinget hozzáadott cukorral turbózzák, hogy valami íze mégiscsak legyen.

 

Végül a legfontosabb ellenérv talán az, hogy a zsírok a saláta alapanyagául szolgáló nyers zöldségek hasznos részének megemésztéséhez is elengedhetetlenek. Sok vitamin és ásványi anyag kizárólag zsírban oldódik: ilyen például K-vitamin, a likopin, a béta-karotin és a lutein. Ez azt jelenti, hogy a zsírszegény öntetekkel épp a kívánt hatás ellenkezőjét érjük el! Ez nem jelenti azt, hogy a zöldeknek feltétlenül olajban kell tocsogniuk, de az olívaolaj, a balzsamecet vagy a citrom nem jelenthet rossz választást.

 

TÉVHIT: COMB HELYETT INKÁBB A MELLE

 

Az igazság: A baromfihúsok sötétebb részeiért egy mioglobin nevű oxigénkötő fehérje felelős. Ez az izmok oxigénellátását biztosítja. Mivel a csirke és a pulyka a kacsával ellentétben nemigen repül, ezért a combjuk a legizmosabb, aminek a legnagyobb a mioglobintartalma. A mell és a szárny éppen ezért fakóbb színű.

Sokan rosszul tudják, ám valójában a fehér húshoz képest a sötétebb részek csak néhány kalóriával tartalmaznak többet, és zsírból is 10 dkg-ban alig van több mint 2 gramm. Ráadásul van bennük egy csomó B-vitamin és legalább annyi elsőosztályú fehérje, cink és vas, mint a fehér húsban. Ha kiegyensúlyozott étrendet szeretnél, felváltva fogyassz fehér és sötétebb húsokat is. Ha nagyon tartasz a kalóriáktól, egyszerűen szabadítsd meg a bőrétől!

 

TÉVHIT: TELÍTETT ZSÍROK? SOHA!

 

Az igazság: Az egyik leggyakoribb tévhit. A valóság az, hogy a telített zsírok között is akadnak olyanok, amelyek nem feltétlenül egészségtelenek, sőt, akár egészségeseknek is mondhatók. Egy kutatás eredménye kimutatta, hogy azok a nők, akik több telített zsírt fogyasztottak, kevesebb lerakódott méreganyaggal rendelkeztek az érfalakon, és a koleszterinszintjük is kiegyensúlyozottabb volt, mint azoknál, akik kevesebbet. A régi vádat, amely alapján a telített zsírokban látták a szívbetegségek, a túlsúly és a cukorbetegség egyik fő okát, mára több ízben megcáfolták. Ráadásul kiderült, hogy egészségesebb alternatívát kínálhat a finomított szénhidrátok, valamint a szintén finomított növényi olajokból hidrogénezéssel nyert mesterséges tranzsírok kiváltására.

 

A legfontosabb, hogy kerüld a feldolgozott szénhidrátokat, transzzsírokkal teli péksüteményeket és gyorsételeket és igyekezz napi kalóriabeviteled legalább 10%-át a marhában, csirkében, baromfiban, tejtermékekben, kókuszban és étcsokiban megtalálható telített zsírokból nyerni. Ezen felül napi kalóriabeviteled további 20-30%-át érdemes a telítetlen zsírok forrásaiból, csonthéjasokból, olívaolajból, halból, magvakból fedezned.

 

TÉVHIT: FELEJTSD EL A SZÉNHIDRÁTOT

 

Az igazság: Ha szálkás, izmos fizikumot szeretnél, igenis szükséged van szénhidrátokra! Például magas intenzitású edzéseknél, amikor tonnaszám égeted a kalóriát, és pakolod föl az izmokat, szükséged van a megfelelő üzemanyagra. Ha nem eszel tésztát, rizst és krumplit, az izmaid kénytelenek lesznek a fehérjét energiává, nem pedig izommá alakítani.

Ráadásul szénhidrátra edzés után is szükséged van, mivel a fehérjével együtt segíti a regeneráció és a hipertrófia folyamatát. Megdobják az inzulinszintedet, így aztán hatékonyabban jut el a fehérje az izomsejtekhez. A szénhidrátokkal kapcsolatban tehát nem kell a teljes lemondást választanod, csak ügyelj arra, hogy az egészségesebbekből válogass.

 

Jó, de akkor mégis mennyi szénhidrátot fogyaszthatsz? A tudomány mai állása szerint a rendszeresen, komolyan sportoló embereknek testsúlykilónként 2-3 gramm szénhidrátra van szükségük naponta. Ha pedig az izomépítés és a zsírégetés a cél, az időzítés sem elhanyagolandó! Szénhidrátot a legcélszerűbb reggelire, illetve közvetlenül edzés előtt vagy után fogyasztani.

Edzés utáni étkezéseddel 20-30 gramm gyorsan emészthető szénhidrát bevitele javasolt, ilyenkor a cukrok és kenyérfélék is megengedettek, mert megdobják az inzulinszintedet, és támogatják az izmok regenerációját. Máskor igyekezz őket teljes kiőrlésű gabonából készült termékekből, zöldségekből, gyümölcsökből és tejtermékekből nyerni.

Hírlevél

Sikeres feliratkozás!
Keress minket!
Facebook YouTube